OOPS
Map
Huddinge och Fullersta
Locations
Info

Landskapet kring Huddinge har varit bebott sedan 8000 år före Kristus, när dom första människorna kom till Södertörn för att jaga säl. Det finns få spår kvar av dessa första pionjärer som var på tillfälligt besök, men gravar och fornborgar från järnåldern visar att människor har bott här under flera tusen år.     

Utvecklingen av det moderna Huddinge tog sin fart under första halvan av 1900-talet efter att en tågstation byggdes intill Fullersta gård. Vi kommer i den här turen att följa Huddinges utveckling från medeltida säteri till modern förort. Se hur funktionalismen gjorde sitt intåg i Huddinge och upptäcka kvinnorna på Fullersta gård och Huddinges roll i kulturen på 70-talet.

https://youtu.be/HGxtUvo-F2o

Restaurang Udden
Restaurang Udden låg i hörnet i huset rakt fram, Huddinge kommuns arkiv

Restaurang Udden låg vid Fullersta Torg.

Namnet Udden går tillbaka på en udde i den insjö som för länge sedan låg på platsen för det nuvarande torget. Ursprungligen drevs restaurangen av Huddinge kafé- och restaurangbolag med kommunen som huvudägare. Udden öppnade 1952, men frågan om det verkligen behövdes en krog i Huddinge hade först livligt diskuterats året innan av politiker och nykterhetsrörelsen. Efter lönsamhetsproblem gick bolaget i konkurs 1975. Idag ligger en grekisk restaurang i lokalerna.

Det finns en särskild stämning på vissa förortskrogar. Udden är en sådan. Matsalen vittnar till en del om ett slags övergivenhet, som om den får sköta sig själv. Den luktar gammal rök, gammal svett, gammalt fett utan att för den sakens skull kännas obehaglig, snarare tvärtom.

Ur boken – Ett enkelt brott av Theodor Kallifatides (2000).

00:00
00:00
Restaurang Udden