OOPS
Map
Huddinge och Fullersta
Locations
Info

Landskapet kring Huddinge har varit bebott sedan 8000 år före Kristus, när dom första människorna kom till Södertörn för att jaga säl. Det finns få spår kvar av dessa första pionjärer som var på tillfälligt besök, men gravar och fornborgar från järnåldern visar att människor har bott här under flera tusen år.     

Utvecklingen av det moderna Huddinge tog sin fart under första halvan av 1900-talet efter att en tågstation byggdes intill Fullersta gård. Vi kommer i den här turen att följa Huddinges utveckling från medeltida säteri till modern förort. Se hur funktionalismen gjorde sitt intåg i Huddinge och upptäcka kvinnorna på Fullersta gård och Huddinges roll i kulturen på 70-talet.

https://youtu.be/HGxtUvo-F2o

Fullersta Bio
Trippelbutiken och ”Fullersta bio” i Huddinge, 1934. Foto CG Rosenberg

Fullersta Bio, ritat av Dag Ribbing stod klart 1933 och var ett samarbete mellan Folkets Husföreningen, Fullersta Municipalsamhälle och det lokala hushållningssällskapet. Tankarna om en bio i Huddinge hade då pågått sedan 1915.

Huset är en av Huddinges mest stilrena funkisbyggnader och här fanns municipalkontor, biograf och samlingslokal för Folkets Hus, samt Konsumbutik. Butiken, en så kallad trippelbutik, var uppbyggd som tre sammanhängande separata butiker. Vanligen bestående av bröd- och mjölkbutik, speceributik och charkuteri, ”Mjölkan, spessan och köttan” fick det heta i folkmun. Butiken upphörde på 60-talet och så småningom också biografverksamheten.

Biobiljetterna kostade på 1930-talet 1 krona för vuxna och 35 öre för barn. Konfekt kunde köpas av en gosse inne i salongen.

00:00
00:00
Fullersta Bio