OOPS
Map
Huddinge och Fullersta
Locations
Info

Landskapet kring Huddinge har varit bebott sedan 8000 år före Kristus, när dom första människorna kom till Södertörn för att jaga säl. Det finns få spår kvar av dessa första pionjärer som var på tillfälligt besök, men gravar och fornborgar från järnåldern visar att människor har bott här under flera tusen år.     

Utvecklingen av det moderna Huddinge tog sin fart under första halvan av 1900-talet efter att en tågstation byggdes intill Fullersta gård. Vi kommer i den här turen att följa Huddinges utveckling från medeltida säteri till modern förort. Se hur funktionalismen gjorde sitt intåg i Huddinge och upptäcka kvinnorna på Fullersta gård och Huddinges roll i kulturen på 70-talet.

https://youtu.be/HGxtUvo-F2o

Huddinge kyrka
Foto av Huddinge kyrka från 1865, klockarbostaden och skolan ses till höger om kyrkan. Källa RAÄ.

Huddinge kyrka är en stenkyrka från 1200-talet som har byggts om flera gånger. Troligtvis så stod det en träkyrka på platsen redan tidigare. Klocktornet som vi i dag ser byggdes 1877-1878, bekostat av Birta Larsdotter. Den första prästen som omnämns är Thor som var präst år 1300, frather thorius de huddunge.

Kyrkan låg nära intill en nu försvunnen sjö och den gamla tingsplatsen Tomtabergh. Kanske låg den bro som omnämns på runstenen inmurad i kyrkans södra vägg i närheten av sjön. Runstenen restes av Anund och Torfast till minnet av sin moder står det på den bit av stenen som finns kvar och att dom byggde en bro. Det var vanligt att man slog sönder runstenar och använde till att bygga stenkyrkor på medeltiden. Stenarna var bra stenmaterial till bygget och ofta symboliskt laddade. 

00:00
00:00
Huddinge kyrka