OOPS
Map
Huddinge och Fullersta
Locations
Info

Landskapet kring Huddinge har varit bebott sedan 8000 år före Kristus, när dom första människorna kom till Södertörn för att jaga säl. Det finns få spår kvar av dessa första pionjärer som var på tillfälligt besök, men gravar och fornborgar från järnåldern visar att människor har bott här under flera tusen år.     

Utvecklingen av det moderna Huddinge tog sin fart under första halvan av 1900-talet efter att en tågstation byggdes intill Fullersta gård. Vi kommer i den här turen att följa Huddinges utveckling från medeltida säteri till modern förort. Se hur funktionalismen gjorde sitt intåg i Huddinge och upptäcka kvinnorna på Fullersta gård och Huddinges roll i kulturen på 70-talet.

https://youtu.be/HGxtUvo-F2o

Kring Tingshuset: oljefabriken/villor
Fabriksområdet "Oljefabriken"

Fabriksområdet i Fullersta ofta kallat Oljefabriken hade sitt namn efter Christiernssons oljefabrik som huserade i lokalerna från ca 1917 fram till 1939. Fabriksområdet låg ungefär mellan Huddinge station och tingshuset. 1939 flyttade Aktiebolaget Stockholms Strumpfabrik in i de lokalerna. Tillverkningen bestod av damstrumpor i materialen konstsilke, natursilke och nylon. 1951 var fabriken Huddinges största med 164 anställda, men bara några få år senare lades verksamheten ner. Sista större hyresgästerna var L M Ericsson som bedrev tillverkning av transmissionsutrustning i lokalerna mellan åren 1954 och 1966. Efter det förföll området och revs slutligen 1974.

Tingshuset byggdes 1959 och har en typisk 1950+tals arkitektur. Här fanns ursprungligen domstol, polis och kronofogde, men i dag har andra verksamheter flyttat in. Huset står på en gammal sjöbotten och på 1970-talet höll huset faktiskt på att sjunka.

00:00
00:00
Kring Tingshuset: oljefabriken/villor