OOPS
Map
Flemingsberg
Locations
Info

Flemingsbergs olika bostadsområden började byggas på 1970-talet, de första tre husen stod klara 1973. Ursprungligen tänkt som bostäder till personal på sjukhuset, men området har växt till ett eget samhälle. På 1960-talet uppgick befolkningen till ca 300, och idag (2016) bor över 17 000 personer i Flemingsberg. De färgglada höghusen har färgsatts av Gert Marcus och har blivit en viktig symbol för Flemingsberg, färgerna går igen på många platser i området. Flemingsbergs pendeltågsstation öppnades 1987 och 1995 blev Flemingsberg även en station för fjärrtåg.

Namnet Flemingsberg kommer från Flemingsbergs gård som ligger i norra delen av området, och namnen gårdens torp, så som Blicka, Visättra och Björnkulla, används idag för att namnge olika delar och platser i Flemingsberg. I den här turen kommer vi att besöka minnen från den moderna historien, men också lämningar från järnåldern som visar att Flemingsberg länge varit en central plats.

Podd om Flemingsberg

Björnkulla
Torpet Björnkulla, fotografi från 1940-talet. Fotograf okänd

Björnkulla var ett av flera torp som tidigare låg under under Flemingsbergs gård och byggdes på 1600-talet. Torpet är idag rivet och endast grunderna finns kvar. På 1960-talet byggdes Björnkullahemmet, ett vårdhem som användes fram till 1999. I dag används de tidstypiska byggnaderna för andra ändamål. 

00:00
00:00
Björnkulla