OOPS
Map
Flemingsberg
Locations
Info

Flemingsbergs olika bostadsområden började byggas på 1970-talet, de första tre husen stod klara 1973. Ursprungligen tänkt som bostäder till personal på sjukhuset, men området har växt till ett eget samhälle. På 1960-talet uppgick befolkningen till ca 300, och idag (2016) bor över 17 000 personer i Flemingsberg. De färgglada höghusen har färgsatts av Gert Marcus och har blivit en viktig symbol för Flemingsberg, färgerna går igen på många platser i området. Flemingsbergs pendeltågsstation öppnades 1987 och 1995 blev Flemingsberg även en station för fjärrtåg.

Namnet Flemingsberg kommer från Flemingsbergs gård som ligger i norra delen av området, och namnen gårdens torp, så som Blicka, Visättra och Björnkulla, används idag för att namnge olika delar och platser i Flemingsberg. I den här turen kommer vi att besöka minnen från den moderna historien, men också lämningar från järnåldern som visar att Flemingsberg länge varit en central plats.

Podd om Flemingsberg

Gravfältet nära Flemingsberg

Här har arkeologer hittat flera lämningar från människor som levde här för mer än tusen år sedan, bland annat delen av en gammal väg och ett av två gravfält som ligger i närheten av Flemingsbergs gård. Vi befinner oss i gravfältet som ligger längst bort från gården, ytterligare ett gravfält ligger precis intill gården.

Gravfältet vi står i består av 15 tydliga gravar, 6 högar och 9 så kallade stensättningar. Troligtvis syntes platsen och gravarna tydligt under järnåldern eftersom platser som dessa var viktiga markörer för kontroll och tillhörighet. Gravfältet är inte undersökt, men formen på gravarna och platsens placering gör att det kan dateras till den period som arkeologerna kallar yngre järnåldern och sträcker sig från cirka 300 efter Kristus till slutet av vikingatiden omkring år 1000.  

Den här typen av gravfält är typiska för andra hälften av järnåldern och ofta låg dom i närhet till en samtida gård eller boplats. Kopplingen mellan gravfältet och Flemingsbergs gårds tidigaste historia är därför avgörande.  

00:00
00:00
Gravfältet nära Flemingsberg