OOPS
Map
Flemingsberg
Locations
Info

Flemingsbergs olika bostadsområden började byggas på 1970-talet, de första tre husen stod klara 1973. Ursprungligen tänkt som bostäder till personal på sjukhuset, men området har växt till ett eget samhälle. På 1960-talet uppgick befolkningen till ca 300, och idag (2016) bor över 17 000 personer i Flemingsberg. De färgglada höghusen har färgsatts av Gert Marcus och har blivit en viktig symbol för Flemingsberg, färgerna går igen på många platser i området. Flemingsbergs pendeltågsstation öppnades 1987 och 1995 blev Flemingsberg även en station för fjärrtåg.

Namnet Flemingsberg kommer från Flemingsbergs gård som ligger i norra delen av området, och namnen gårdens torp, så som Blicka, Visättra och Björnkulla, används idag för att namnge olika delar och platser i Flemingsberg. I den här turen kommer vi att besöka minnen från den moderna historien, men också lämningar från järnåldern som visar att Flemingsberg länge varit en central plats.

Podd om Flemingsberg

Huddinge Sjukhus
Huddinge sjukhus, ca 1972. Foto Peter Gullers

Huddinge sjukhus invigdes 1972 och byggdes mellan åren 1968 till 1977. Då var det Skandinaviens största byggprojekt och Sveriges största sjukhus. Bygget och placeringen av sjukhuset var starkt ifrågasatt av allmänheten och politiker. Kostnaden blev mycket högre och i dagspressen talades det om ”Huddingeskandalen” och ”sjukhusskandalen”.

Byggnaden ritades av arkitekterna Karl-Åke Hellman och Sven Lindblom, och byggnaden var typisk för 1960-talets modernism, med enhetliga vårdblock av långa raka huskroppar. Mellan varje hus ligger en ljusgård som var ett sätt att öppna upp det annars massiva betongbygget. Konstnärlig utsmyckning var en central del av projektet och flera konstverk finns både utanför och i byggnaden. Bara i sjukhusets entréhall placerades konst för en miljon kronor och än i dag finns här en av de största samlingarna av svensk 1960- och 1970-tals konst.

 

00:00
00:00
Huddinge Sjukhus