OOPS
Map
Tullinge
Locations
Info

Välkommen till Tullinge. Tullinge är ett stationssamhälle som framförallt vuxit fram i och med att järnvägen kom hit. Västra stambanan byggdes ut söderut från Stockholm och blev klar 1859. Tullinge blev en hållplats för tåget 1903 och en station med stationshus 1917.

Det kom att förändra Tullinge på många sätt, järnvägen blev ett sätt för förmögna stockholmare att snabbt komma ut till mer lantliga miljöer. Runt stationen byggdes först stora villor och senare mindre modellhus och egnahembyggelse. Tågstationen låg först vid Tullingesjöns södra spets, men den flyttades till sitt nuvarande läge 1969. Här fanns det under tidigt 1900-tal bara en äng där Tullinge gårds hästar betade. Från slutet av 50-talet började det moderna Tullinge växa fram och Tullinge centrum byggdes efter det att pendeltåget kom hit i mitten på 1970-talet.

I den här turen kommer vi att besöka några av minnen av Tullinge gård och hur samhället Tullinge växte fram sedan järnvägen kom.

Tullinge centrum
Postkontoret i Tullinge centrum, 1986. Postmuseum

Tullinge centrum i nuvarande form började växa fram efter det att station flyttat till denna plats 1969. I mitten av 1970-talet kom centrumhuset till, där flera verksamheter samlades, som bibliotek, foltandvård , affärer och bank. Tidigare låg affärerna i ett flertals hus längst Huddingevägen, bl.a postkontoret och konsumaffären. På andra sidan Nibblevägen låg tidigare Handelsbanken och ytterligare en mataffär. Redan från 1950-talet hade börjat bygga flerbostadshus i närheten av Tullinge centrum, Tullingeberg kom först och sedan Nyängen.

I den sista tunneln under Huddingevägen får vi ytterligare en glimt av Tullinges historia där Alice Tegnér och hennes sånger presenteras.

00:00
00:00
Tullinge centrum