OOPS
Map
Skogås
Locations
Info

Skogås fick en egen järnvägsstation först 1932, bebyggelsen bestod då mest av sommarstugor och Skogås var en lantlig idyll. Västra sidan av järnvägen består av det moderna centrumet som byggdes på 1960-talet och den östra delen består av radhus och villabebyggelse. Mycket av bebyggelsen i Skogås är från 1960-talet och senare, men ett fåtal platser vittnar om äldre tider, blad annat den gamla skolbyggnaden från 1909 och husen från Mörtviks gård som fanns redan på 1700-talet. 


Beatebergs folkskola
Den återuppbyggda folkskolan Beateberg, 2012. Foto Holger Ellgaard

Beateberg (först Länna skola) är Huddinges näst äldsta skola och den som var bäst utrustad, med griffeltavlor, räkneram och jordglob. Skolan låg först i ett dagsverkstorp tillhörande Länna gård. Skolan låg på torpets övervåning, undervisningen skedde i köket och lärarinna bodde i kammaren bredvid. En av lärarinnorna som arbetade längst på skolan, drygt 40 år, hette Carolina Charlotta Hallström och började jobba på skolan 1872 när hon var 29 år gammal.

När barnantalet i Länna och Trångsundsundstrakten ökade beslutades man att bygga en skolbyggnad vid Beatebergs gård. Skolan stod klar 1886 och låg på gårdens mark som ägaren Anders Theodor Steffens ställt till skolans förfogande. År 1909 uppfördes en rödmålade träbyggnaden i nationalromantisk stil. Folkskola uppförd av Huddinge socken 1909, står det fortfarande skrivet ovan för dörren. Den äldre byggnaden användes för undervisning i slöjd fram till den revs 1944. Den röda byggnaden står kvar än idag och och används fortfarande för viss skolverksamhet.

00:00
00:00
Beatebergs folkskola