OOPS
Map
Trångsund
Locations
Info

Trångsund omnämns första gången 1636, då ett mindre torp som kallades trånge sundh och låg vid Drevviken. Under 1600-talet växte torpet och mot slutet var det en mindre herrgård, det som senare blev Trångsund gård.

Kring sekelskiftet 1900 fanns, förutom äldre gårdar och torp bara några enstaka hus i dagens Trångsund och utbyggnaden av Trångsund kom inte i gång förrän på 1920-talet. Mycket av bebyggelsen och Trångsunds centrum är från 1960- och 1970-talet.

I den här turen kommer vi att besöka några av platserna som visar på ur Trångsund har vuxit fram.

Fållan och Carl Mikael Bellman
Bellmanslindarna, 2012. Foto Holger Ellgaard

Ursprungligen utgjorde Fållan ett torp under Länna by. Under 1700-talet användes Fållan mestadels som sommarnöje och bland många som besökt platsen märks Carl Mikael Bellman, som vistades här en del av sommaren 1773. Hans vistelse på Fållan inspirerade till ett flertal dikter. Den mest berömda av dessa är Opp Amaryllis (Fredmans sång nr 31).

Det var inte bara bad och fiske som lockade Bellman utan även mamsell Wilhelmina Norman som var föremål för Bellmans ömma låga denna sommar. Om ni letar er ut på udden i Magelungen där Fållans gård ligger kan ni än idag beskåda ett par vackra lindar som fått namn efter skalden.

00:00
00:00
Fållan och Carl Mikael Bellman