OOPS
Map
Trångsund
Locations
Info

Trångsund omnämns första gången 1636, då ett mindre torp som kallades trånge sundh och låg vid Drevviken. Under 1600-talet växte torpet och mot slutet var det en mindre herrgård, det som senare blev Trångsund gård.

Kring sekelskiftet 1900 fanns, förutom äldre gårdar och torp bara några enstaka hus i dagens Trångsund och utbyggnaden av Trångsund kom inte i gång förrän på 1920-talet. Mycket av bebyggelsen och Trångsunds centrum är från 1960- och 1970-talet.

I den här turen kommer vi att besöka några av platserna som visar på ur Trångsund har vuxit fram.

Magelungsfortet
Magelungsfortet, 2011. Foto Holger Ellgaard

Magelungsfortet är ett av flera fort som ligger mellan Magelungen och Drevviken, från Trångsund till Skogås. Fortet är en del av den så kallade Södra fronten som byggdes upp på början av 1900-talet som ett försvar av Stockholm. Tillsammans med Norra fronten består försvarsanläggningen av ett 30-tal fort som är utspridda mellan sjörna söder och norr om Stockholm, den så kallade korvlinjen. Forten byggdes innan pansarfordon började användas i krigföringen och strax efter att de uppförts hade de spelat ut sin roll och på 1950-talet hade forten spelat ut sin roll.

Magelungsfortet uppfördes 1908 och är byggt i betong. Det var ett skyddsvärn och ett kulsprutebatteri, med plats för fem kulsprutor.

00:00
00:00
Magelungsfortet