OOPS
Map
Trångsund
Locations
Info

Trångsund omnämns första gången 1636, då ett mindre torp som kallades trånge sundh och låg vid Drevviken. Under 1600-talet växte torpet och mot slutet var det en mindre herrgård, det som senare blev Trångsund gård.

Kring sekelskiftet 1900 fanns, förutom äldre gårdar och torp bara några enstaka hus i dagens Trångsund och utbyggnaden av Trångsund kom inte i gång förrän på 1920-talet. Mycket av bebyggelsen och Trångsunds centrum är från 1960- och 1970-talet.

I den här turen kommer vi att besöka några av platserna som visar på ur Trångsund har vuxit fram.

Stortorpsparken
Stortorpsparken, 2018. Foto Holger Ellgaard

Stortorpsparken är en grön lummig oas mitt bland villor och hyreshus i Trångsund. Parken bildades 1992 och grundades av finsnickaren Stig Andersson. Många boende i Trångsund tyckte att det behövdes en samlingsplats för gemensamma festligheter. Stig fick kommunen att överlåta en bit otillgänglig träskmark och förvandlade platsen genom att engagera andra frivilliga till den fina park som finns idag. Under sommarmånaderna anordnar Stortorpsparken flera olika arrangemang för Huddingeborna. Parken drivs av Bygdegårdsföreningen Stortorpsparken.

https://bygdegardarna.se/stortorpsparken/

00:00
00:00
Stortorpsparken