OOPS
Map
Tungelsta
Locations
Info

I Tungelsta har människan bott sedan stenåldern och har genom historien präglats av ett jordbrukslandskap. 1800-talets samhällsförändringar gav Tungelsta nya förutsättningar. Jordbruket utvecklades till att bli mer industriellt, fler människor bosatte sig i städer samtidigt som staten förespråkade att äta mer frukt och grönt. Efterfrågan av frukt och grönt, och invigningen av järnvägen 1901 blev startskottet för utvecklingen av de många handelsträdgårdar som var karaktäristiska för Tungelsta under en stor del av 1900-talet.

På den här turen får du lära dig mer om Tungelstas kulturhistoria. Du kommer att bland annat få träffa en handelsman och en arkitekt som på olika sätt satt sin prägel på det Tungelsta som vi ser idag.

Den här turen har sex stopp i lättillgänglig terräng som passar alla.

”Egyptens pyramider i månsken”
Växthus i Tungelsta med skorstenar i tegel för att värma växthusen. Foto: Tobias Mårud

I Tungelsta växte vid sekelskiftet 1900 ett samhälle fram som präglades av handelsträdgårdar och växthus. Anledningen till detta var att företaget AB Egna hem sålde tomter som uppläts för trädgårdsändamål samt bostad. En annan viktig faktor var att Nynäsbanan kom till Tungelsta. Tågen möjliggjorde snabba leveranser av grönsaker och växter in till Stockholm. I Tungelstas växthus odlades både blommor och grönsaker. Runt år 1950 fanns ungefär 80 olika handelsträdgårdar i Tungelsta. Varje handelsträdgård hade ofta flera växthus i glas. Alla växthus gav Tungelsta ett speciellt utseende som på nätterna beskrivits av Tungelstabor som ”Egyptens pyramider i månsken”.

00:00
00:00
”Egyptens pyramider i månsken”