OOPS
Map
Tungelsta
Locations
Info

I Tungelsta har människan bott sedan stenåldern och har genom historien präglats av ett jordbrukslandskap. 1800-talets samhällsförändringar gav Tungelsta nya förutsättningar. Jordbruket utvecklades till att bli mer industriellt, fler människor bosatte sig i städer samtidigt som staten förespråkade att äta mer frukt och grönt. Efterfrågan av frukt och grönt, och invigningen av järnvägen 1901 blev startskottet för utvecklingen av de många handelsträdgårdar som var karaktäristiska för Tungelsta under en stor del av 1900-talet.

På den här turen får du lära dig mer om Tungelstas kulturhistoria. Du kommer att bland annat få träffa en handelsman och en arkitekt som på olika sätt satt sin prägel på det Tungelsta som vi ser idag.

Den här turen har sex stopp i lättillgänglig terräng som passar alla.

Tungelsta folkskola
Vykort okänt årtal. Fotograf okänd, tryck Förlag Sam Larsson, Tungelsta

Tungelsta Nya skola stod färdig 1913. Tomten hade skänkts till församlingen av Hem på landet som nog tyckte att detta skulle öka attraktionskraften på de villa tomter som de byggde i Tungelsta, att det fanns en fin ny folkskola i Tungelsta.

I februari 1913 flyttar första läraren in skolan, småskolelärarinnan Agnes Höglund.
Ett halvår senare kommer nästa lärare, det är den 25-årige ungkarlen Emil Cederlöf. Ofta var det så att lärarinnan skötte undervisningen i småskolan, de yngre åren, och läraren undervisningen för de äldre barnen, folkskolan. 1916 gifter sig Agnes och Emil, de fick två barn och blev länge kvar i Tungelsta.

00:00
00:00
Tungelsta folkskola