OOPS
Map requires javascript enabled
Årsta slott
Locations
Info

Välkommen till Årsta - slottet med många historier! Gå på upptäcktsfärd i omgivningarna och upptäck spåren efter vikingar, medeltida korsriddare, 1600-talets adelsdamer och sjöhjältar, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremer och äventyraren och telefonmiljonären Gustaf Cedergren.

Börja gärna din tur vid runstenen vid parkeringen. Runstenen är ungefär tusen år gammal, från slutet av vikingatiden. Under medeltiden blev Årsta ett stort gods, som ägdes av korsriddarorden Tyska Orden fram till 1467. Vid Gamla Årsta får du veta mer om dem! Observera att Gamla Årsta är stängt för besökare under juni månad på grund av betande hästar.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660-talet av Barbro Åkesdotter Natt och Dag. På utsidan ser Årsta slott än idag ut som när det byggdes för 360 år sedan.

Interiört är slottsbyggnaden präglad av en omfattande renovering på 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett luxuöst hem på slottet. Under hans tid byggdes flygelbyggnaderna och den stora ekonomibyggnaden på andra sidan Årsta havsbadsvägen.

1805 köptes Årsta av Carl Fredrik Bremer, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremers far. Fredrika återvände till Årsta under hela sitt liv. Hon är den svenska kvinnorörelsens föregångare och förebild. Fredrika Bremer avled på Årsta nyårsafton 1865. I Engelska parken får du veta mer om Bremer!

Museilekstugan
Museilekstugan inreds sommartid med leksaker från första hälften av 1900-talet. För öppettider, se haninge.se/arstaslott Foto: Anna Röst

Den 14 juli 1924 fyllde Margareta Meeths 13 år. Hon var dotter till Herman och Margareta Meeths, som flyttat in på Årsta slott med sin stora familj fem år tidigare. Födelsedagsbarnet var ett av sju syskon och Margaretas födelsedagspresent var inget mindre än en lekstuga!

Familjen Meeths bodde på Årsta i många år, och de sju barnen växte upp här. Herman Meeths var direktör för en framgångsrik varuhuskedja med 600 anställda. Man hade butiker i Stockholm, Göteborg och åtta andra städer och sålde framför allt dammode och accessoarer.

Meeths var en firma för kvinnor och familjen Meeths var engagerade i frågan om kvinnlig rösträtt. Fru Meeths såg till att spåren av Fredrika Bremers liv på Årsta värnades, och under deras tid ändrades inget inne i slottet. De sju barnen fick så småningom varsin ”filial” i slottsflyglarna och på vinden där de kunde bo med sina familjer sommartid. Familjen ägde Årsta till 1964 och var slottets sista privata ägare.

Den här lilla gula lekstugan – Margaretas stuga - är idag museilekstuga och ingår i Årsta slottsmuseum. Här finns en riktig järnspis i litet format. Antagligen var tanken att 13-åriga Margareta skulle tränas för eget hushålle! Sommartid fylls stugan med leksakerna från Margaretas tid och öppnas för allmänheten.

00:00
00:00
Museilekstugan
Guides