OOPS
Map
Årsta slott
Locations
Info

Välkommen till Årsta - slottet med många historier! Gå på upptäcktsfärd i omgivningarna och upptäck spåren efter vikingar, medeltida korsriddare, 1600-talets adelsdamer och sjöhjältar, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremer och äventyraren och telefonmiljonären Gustaf Cedergren.

Börja gärna din tur vid runstenen vid parkeringen. Runstenen är ungefär tusen år gammal, från slutet av vikingatiden. Under medeltiden blev Årsta ett stort gods, som ägdes av korsriddarorden Tyska Orden fram till 1467. Vid Gamla Årsta får du veta mer om dem! Observera att Gamla Årsta är stängt för besökare under juni månad på grund av betande hästar.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660-talet av Barbro Åkesdotter Natt och Dag. På utsidan ser Årsta slott än idag ut som när det byggdes för 360 år sedan.

Interiört är slottsbyggnaden präglad av en omfattande renovering på 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett luxuöst hem på slottet. Under hans tid byggdes flygelbyggnaderna och den stora ekonomibyggnaden på andra sidan Årsta havsbadsvägen.

1805 köptes Årsta av Carl Fredrik Bremer, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremers far. Fredrika återvände till Årsta under hela sitt liv. Hon är den svenska kvinnorörelsens föregångare och förebild. Fredrika Bremer avled på Årsta nyårsafton 1865. I Engelska parken får du veta mer om Bremer!

Saxenbergska minneslunden
Theresia Saxenberg. Foto: Idun 1898.

En dag på sin ålders höst hörde Fredrika Bremer en ljus vacker röst som nynnade och sjöng i mjölkkammaren på Årsta. Det var den unga Theresia Saxenberg. Theresia var ett av Abraham och Sofia Saxenbergs elva barn, och den stora familjen bodde på Årsta som de köpt 1854.

Under familjen Saxenbergs tid på Årsta var Fredrika Bremer en välkommen gäst, och de sista åren av sitt liv vistades Fredrika på Årsta under långa perioder. Hon disponerade rummen i övervåningen som sina egna och kunde på så vis leva sin sista tid i sitt älskade barndomshem. Hon blev mycket god vän med familjen, särskilt döttrarna, och inspirerade dem till annorlunda yrkeskarriärer.

Två av flickorna Saxenberg blev simlärarinnor, och Theresia skulle ”räddas från mjölkbunkarna” enligt Fredrika Bremer. Hon tog Theresia med till Stockholm för att provsjunga vid konservatoriet. Den unga talangen med den vackra rösten blev antagen och fick en strålande karriär som operasångerska. Inga fler mjökbunkar för Theresia!

I den här lövsalen finns minneslunden efter fyra medlemmar i familjen Saxenberg.

00:00
00:00
Saxenbergska minneslunden