OOPS
Map requires javascript enabled
Årsta slott
Locations
Info

Välkommen till Årsta - slottet med många historier! Gå på upptäcktsfärd i omgivningarna och upptäck spåren efter vikingar, medeltida korsriddare, 1600-talets adelsdamer och sjöhjältar, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremer och äventyraren och telefonmiljonären Gustaf Cedergren.

Börja gärna din tur vid runstenen vid parkeringen. Runstenen är ungefär tusen år gammal, från slutet av vikingatiden. Under medeltiden blev Årsta ett stort gods, som ägdes av korsriddarorden Tyska Orden fram till 1467. Vid Gamla Årsta får du veta mer om dem! Observera att Gamla Årsta är stängt för besökare under juni månad på grund av betande hästar.

Det nuvarande slottet uppfördes på 1660-talet av Barbro Åkesdotter Natt och Dag. På utsidan ser Årsta slott än idag ut som när det byggdes för 360 år sedan.

Interiört är slottsbyggnaden präglad av en omfattande renovering på 1910-talet, då Gustaf Cedergren skapade ett luxuöst hem på slottet. Under hans tid byggdes flygelbyggnaderna och den stora ekonomibyggnaden på andra sidan Årsta havsbadsvägen.

1805 köptes Årsta av Carl Fredrik Bremer, den världsberömda författarinnan Fredrika Bremers far. Fredrika återvände till Årsta under hela sitt liv. Hon är den svenska kvinnorörelsens föregångare och förebild. Fredrika Bremer avled på Årsta nyårsafton 1865. I Engelska parken får du veta mer om Bremer!

Gamla Årsta
Tyska Orden ägde Årsta under medeltiden. Illustration: Mattias Pettersson.

Ser du brunnen? Gå inte för nära – men visst är den magnifik? Den är flera hundra år gammal, och även under den mycket varma sommaren 2018 höll brunnen vatten ända in i augusti. Man förstår att det här läget, i en solig sydsluttning med utsikt ned mot Blistaåns utlopp i Östersjön, varit en bra plats att bo på ända sedan järnåldern.

Arkeologiska undersökningar har visat att den här platsen – som idag kallas ”Gamla Årsta” varit bebodd minst sedan 900-talet. På skyltarna kan du läsa mer om vad som är känt, vilka fynd som hittats här och vad som fortfarande återstår att utforska.

Tänka sig, att korsriddare härskade över Årsta i tvåhundra år under medeltiden! Och att överhovmästarinnan vid kungliga hovet Elisabeth Gyllenstierna och hennes man amiralen Hans Claesson vistades just här, i ett pampigt stenhus som du kan se den bevarade grunden till, i slutet av 1500-talet. Hittar du dörröppningen? Känner du historiens vingslag?

Om du går upp på den lilla bergsklacken mellan Gamla Årsta och allén, kan du finna både en vacker utsikt, och ytterligare en husgrund. Det kan vara resterna av Tyska Ordens kastal (försvarstorn).

00:00
00:00
Gamla Årsta
Guides