OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Det äldsta slottet
Geometrisk avmätning 1668, färglagd kopia från 1800. Lantmäteriet

Näsby slotts historia börjar redan i slutet av 1200-talet. Den första kända ägaren var riddare Karl Estridsson Natt och Dag. På 1300-talet tillhörde slottet ärkebiskopen i Uppsala. Näsby var vid denna tid inte ett slott utan ett gods och gården låg norr om det nuvarande slottet, liksom tre gravfält från järnåldern. Detta visar att platsen Näsby har en lång historia.

Rikstygmästaren Peder Larsson Sparre lät 1665 uppföra den slottslika huvudbyggnaden vi ser idag efter ritningar av Nicodemus Tessin den äldre. Dessa ritningar är signerade och finns än idag bevarade på Nationalmuseum. Vid denna tid blev gårdens ägor större då Sparre köpte upp intilliggande gårdar för att visa sin status. Näsby slott utgör ett av de tidigaste ”Tessinslotten” i Uppland vilket ger det ett unikt värde.

1716 köpte greven och generalmajoren Johan August Meijerfelt Näsby. Han lät genomföra stora förändringar av slottet och parken, för att förvandla det till en tidstypisk slottsmiljö. I början av 1800-talet var det dags att renovera slottet igen, då mycket av dess tidigare utseende återställdes.

00:00
00:00
Det äldsta slottet