OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Näsby slottspark
Parkområdet vid Näsby slott. Foto Mattias Ek

Runt Näsby slott har det i dag tillkommit bostäder, ”Näsby slottspark”. Området innehåller slottsparken, äppelträdgård, öppna grönytor och en strandpromenad längs Värtan. Mycket av parkområdena är bevarade från slottets glansdagar och bär på många spår från slottets olika ägare. Området vänder sig till alla besökare och upprustningen av parkerna ska ge fler möjlighet att vistas i de vackra och kulturhistoriskt värdefulla miljöerna kring slottet och stranden. Stor vikt har lagts vid att få bebyggelsen att smälta in i landskapet och inte sticka ut för mycket från slottsmiljön.

Slottet är idag en hotell- och konferensanläggning och sedan 1993 ett skyddat byggnadsminne. Med byggnadsminne menar man att en byggnad har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Läs mer på Riksantikvarieämbetets webbsida om byggnadsminnen.

00:00
00:00
Näsby slottspark