OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Slottsbranden och den gamla asken
Näsby slott på 1890-talet, precis innan den stora branden. Foto Kungliga konshögskolan

I slutet av 1800-talet blev slottets och godsets ekonomi alltmer försämrad. Slottsherre var nu greve Carl Cronhielm. År 1897 var Cronhielm, på utlandsresa. Samma år pågick den stora Stockholmsutställningen och på midsommardagen besökte större delen av slottspersonalen utställningen. Hushållerskan hade frityr på spisen och när hon gick ner i källaren tog det eld och slottet brann ned. Det finns dock flera historier om orsaken till branden. En annan källa berättar att Grevinnan Cronhielm bjöd in godsets underlydande till en minnesfest och påbörjade en kraftig eldning i köket som slungade gnistor ut ur skorstenen som antände spåntaket.

Branden förstörde allt utom yttermurarna och den magnifika entrétrappan. Stallbyggnaden är fortfarande kvar, och intakt, och är den äldsta icke-kyrkliga byggnaden i Täby. Cronhielm dog 1897, strax efter branden, endast 53 år gammal. Slottet stod obebott i fem år tills att en man vid namn Carl Robert Lamm köpte Näsby på auktion.

Asken här framför slottet klarade sig också från branden. Den sägs ha planterats samtidigt som slottet byggdes och skall alltså vara från 1600-talet.

00:00
00:00
Slottsbranden och den gamla asken