OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Lamms Näsby slott
Flygfoto över Näsby slott, 1936. Foto Ahrenbergsflyg

1902 köpte Carl Robert Lamm Näsby slott. Slottet hade då stått tomt och förfallit sedan branden 1897. Han anlitade sin kusin Erik S. Josephson att rusta upp slottet. Josephson använde sig av äldre ritningar för att bygga upp slottet och resultatet liknar mer Tessins ursprungliga ritningar än 1800-talets slott. Även inne i slottet gjordes förändringar för att passa den tidens bekvämligheter och fönstren öppnades upp för att släppa in mer ljus.

Carl Robert Lamm, var en av Sveriges mest förmögna företagare vid 1900-talets början, och han och hans fru Dora Lamm förvandlade Näsby slott till den plats som vi kan besöka idag.

Näsby slott renoverades på insidan 2018–2020. Ambitionen var att återskapa stilarna jugend och art nouveau som en flört till slottets stil i början av 1900-talet när det återuppfördes efter branden som härjade 1897. 

 

Vinterträdgården

Den glasade vinterträdgården byggdes till under återuppbyggandet av slottet i början av 1900-talet. Tidigare hade slottets kök legat här. Den väggfasta fontänskulpturen Den kataliska källan är gjord av Carl Milles.

00:00
00:00
Lamms Näsby slott