OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Norra flygeln, galleriet
Galleriet vid Näsby slott. Fotograf okänd, Täby hembygdsförening

Lamm var även en stor konstsamlare och köpte både svensk och internationell konst. Först placerades konsten inne på slottet, men snart fick den inte plats. Lamm bad därför Josephson att rita ett tavelgalleri. Huset stod klart 1913 och väggarna fylldes med konst och golvet täcktes av gröna marmorplattor.

Stora delar av konsten skänktes bort av Carl Robert och efter hans död även av Dora till olika kulturinstitutioner. En del finns kvar inne på slottet, bland annat en väggmålning i hotellets foajé målad av Bruno Liljefors. Gå in i slottet och skanna av Bruno Liljefors signatur på målningen, så får du se ett bildspel om Lamms konstsamling.

00:00
00:00
Norra flygeln, galleriet