OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Kungliga Sjökrigsskolan
Pressmän besöker Sjökrigskolan på Näsby. Sjöhistoriska museet

Mellan 1941 och 1987 bedrev Kungliga Sjökrigsskolan utbildning på slottet. I anslutning till slottet låg även Pliktverket, vars uppgift var att informera, kalla, mönstra och skriva in till militär grundutbildning. Området blev militärt skyddsområde och både slottet och den vackra parken stängdes för allmänheten.

Sjökrigsskolan flyttade från Näsby 1987, men det finns fortfarande spår av militärens tid på Näsby slott.  Ett flertal hus byggdes under deras tid, bland annat den södra flygelbyggnaden och Kadettmässen, den kubiska röda tegelbyggnaden intill slottet. Flygelbyggnaden ritades av Björn Hedvall, en av Sveriges mest betydelsefulla arkitekter på mitten av 1900-talet. I byggnaden fanns sjökrigsskolans läkarmottagning. Mellan Kadettmässen och den södra flygeln ligger exercisplanen som hade en central och symbolisk funktion. I södra delen av slottsparken finns även sjökrigsskolans skjutbana bevarad.

00:00
00:00
Kungliga Sjökrigsskolan