OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Arkeologiska lämningar från värdshuset
Värdshuset på kartan över Näsby slott från slutet av 1700-talet. Krigsarkivet

I samband med att slottsområdet skulle bebyggas med bostäder gjordes en arkeologisk undersökning för att identifiera eventuella fornlämningar i området runt slottet.

På en äldre karta från 1700-talets mitt kunde arkeologerna se att det tidigare stått en byggnad norr om slottet som kallades värdshuset. En byggnad på platsen finns omtalad i dokument från 1800-talet och stod kvar på platsen till 1960-talet. Det är dock inte säkert om det är samma byggnad.

Ingenting av byggnaden syns idag, men arkeologerna gjorde en mindre utgrävning i området och hittade mycket riktigt lämningar från en källare som troligen hört till värdshuset som stod här på 1700-talets slut. Ojämnheterna som syns i gräsmattan är de enda spåren av värdshuset som vi kan se idag.

00:00
00:00
Arkeologiska lämningar från värdshuset