OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Båthamnen och båthuset
Tvätteriet, tidigare båthus. Täby hembygdsförening

Nedanför slottet ligger Näsbyviken och på andra sidan ligger Näsbyvikens båtsällskap som bildades 1935. I dagsläget går det inte att komma direkt till slottet från sjösidan men det har tidigare legat en brygga nedanför dubbeltrappan vid slottets terrass. Bryggan kan ses på äldre målningar av Näsby slott och på tidiga kartor.

På 1600-talet utvecklades Näsby till en ansenlig barockanläggning i linje med tidens stilideal. Huvudbyggnaden vänder sig mot sjön där gästerna ankom med båt. Via den ståtliga trappan nådde de terrassen och huvudentrén.

Båthuset

Vid vattnet låg tidigare också ett båthus uppfört på 1700-talets senare del. När familjen Lamm bodde på slottet användes det som tvättstuga, men byggnaden var en av många som revs när Kungliga Sjökrigsskolan flyttade. Insidan av båthuset lär ha haft väggmålningar med landskapsmotiv. Båthuset kan ses på äldre fotografier och på en målning av Michael Gustaf Anckarswärd från 1800-talet.

Vid strandkanten och i vattnet finns flera stenblock och dessa kan möjligtvis vara lämningar från den tidigare bryggan och båthuset

00:00
00:00
Båthamnen och båthuset