OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Orangeriet och arkeologiska lämningar efter växthuset
Växthuset vid Näsby, tidigt 1900-tal. Täby hembygdsförening

Ett orangeri var något som många slotten i Sverige anlade på 1700-talet. Det var ett skrytbygge och något som importerats från södra Europa. Orangeriet och växthusen som byggdes på 1700-talet i Näsby förstördes i branden 1897.

Orangeriet ska ha legat ungefär där galleriet, eller norra flygeln ligger i dag. Därför är det helt borta, men när arkeologer undersökte slottsområdet inför bygget av bostadsområdet Näsby slottspark, upptäckte de att delar av växthuset fanns kvar. Bland annat byggnadsrester som glas och tegel, men också en ugn och rör som använts för att värma upp växthuset. Under Lamms tid hade växthuset byggts upp igen och det verkar som om de har använt delar av den tidigare konstruktionen.

I dokument från 1830-talet framgår det att aprikoser, persikor, ananas och andra exotiska frukter odlades vid Näsby under den här perioden. Ett uppvärmt växthus var en förutsättning för detta i Sveriges kalla klimat.

00:00
00:00
Orangeriet och arkeologiska lämningar efter växthuset