OOPS
Map
Näsby slott
Locations
Info

Välkommen till Näsby slott, naturskönt placerat vid Näsbyvikens strand i Täby kommun. Här kan du promenera längs strandpromenaden, besöka båthamnen, sitta ner vid äppelträdgården och uppleva en slottsmiljö som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. 

Slottsbyggnaden som står i Näsby idag är ursprungligen från 1660-talet, men har sedan dess byggts om och byggts till av dess olika ägare. Turen innehåller 16 olika stopp och berättar om en spännande historia från stormaktstidens Sverige till konstsamlingarnas tid under tidigt 1900-tal.

Börja gärna turen med att gå längs lindalléerna mot Näsby slott med start vid Grindvaktstugan.

Bryggan
Stallet från bryggan, 1954. Foto L. Carlén, Sjöhistoriska museet

Nedanför stallet ligger en brygga. Vi kan på historiska kartor se att det funnits en brygga här åtminstone sedan 1700-talet. På kartan från 1668 finns varken stallet eller bryggan markerade och kanske byggdes dessa efter 1668.

Stora delar av det som syns av bryggan idag är moderna tillägg, men under den cementerade bryggan syns större ojämna stenblock. Dessa är rester från den äldre konstruktionen. Bryggan ligger rakt nedanför stallet och kan troligtvis kopplas till byggnaden då den användes som magasin.

00:00
00:00
Bryggan