OOPS
Map
Haninge
Locations
Info

Den finska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. I Haninge kommun finns flera platser som bär på berättelser där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Det kan vara namn med koppling till Finland, verksamheter som varit eller är särskilt betydelsefulla för det sverigefinska, kända finska personligheter eller ett vardagligt minne från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

I den här guiden får du möjlighet att upptäcka en del av Haninges historia genom att besöka sju olika platser och ta del av elva sverigefinska berättelser.

De långa avstånden mellan de fysiska platserna och den begränsade möjligheten för allmänheten att besöka några av platserna gör att denna guide främst är avsedd att användas som en digital resurs.

 

 

Näringbergs herrgård
Näringsbergs herrgård efter Fortifikationsverkets exteriöra renovering 2008. Foto: Stefan Jansson. Haninge hembygdsgilles arkiv

Näringsbergs herrgård är belägen nära Horsfjärden i Västerhaninge. Forntida gravfält tyder på att platsen brukades redan under forntiden.

Tidigare fanns här gården Märinge men byggnaden förstördes i ”Rysshärjningarna”, sommaren 1719. Den nya huvudbyggnaden, en timrad tvåvåningsbyggnad med brutet valmat tak och stengrund, färdigställdes 1823 och fick namnet Näringsberg. Byggnaden har 10 rum och två kök.

Näringsberg tillhör sedan 1944 Berga örlogsbas och är idag obebodd. Den sverigefinska berättelse som är knuten till Näringsbergs herrgård kommer från krigsåren 1939 – 1944. Mellan dessa år tar Sverige emot omkring 70. 000 finska krigsbarn. Näringsbergs herrgård användes under en period som barnhem för några av dessa barn.

 

PLATSEN LIGGER INOM MILITÄRT OMRÅDE OCH GÅR TYVÄRR EJ ATT BESÖKA!

00:00
00:00
Näringbergs herrgård