OOPS
Map
Haninge
Locations
Info

Den finska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. I Haninge kommun finns flera platser som bär på berättelser där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Det kan vara namn med koppling till Finland, verksamheter som varit eller är särskilt betydelsefulla för det sverigefinska, kända finska personligheter eller ett vardagligt minne från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

I den här guiden får du möjlighet att upptäcka en del av Haninges historia genom att besöka sju olika platser och ta del av elva sverigefinska berättelser.

De långa avstånden mellan de fysiska platserna och den begränsade möjligheten för allmänheten att besöka några av platserna gör att denna guide främst är avsedd att användas som en digital resurs.

 

 

Näringsbergs herrgård blir barnhem för finska krigsbarn
Märta Froste med två av barnen på barnhemmet. Foto Okänd, Haninge hembygdsgilles arkiv

År 1941 avled Näringsbergs herrgårds dåvarande ägare, Helge Axelsson Johnson. Året därpå fick Röda Korsets Västerhaningekrets möjlighet att disponera Näringsbergs herrgård som barnhem åt finska krigsbarn.

Näringsbergs barnhem tog under en period av 18 månader emot 39 finska barn i åldrarna 16 månader till 8 år. Barnen vistades i barnhemmet under 6 månader för att sedan få lämna plats åt andra.

Röda korset stod för grundavgiften medan traktens familjer bidrog med kläder och andra gåvor till barnhemmet. Varje barn som åkte hem till Finland fick med sig en komplett klädutrustning.

Ordförande för Röda Korsets Västerhaningekrets var kyrkoherden David Froste. Både han och hans fru Märta Froste var starkt engagerade i barnhemmet. Ledare för hemmet var Karin Wering och Doris Lundblad och de avtackades senare från Finland med Sophie Mannerheimmedaljen.

 

PLATSEN LIGGER INOM MILITÄRT OMRÅDE OCH GÅR TYVÄRR EJ ATT BESÖKA!

00:00
00:00
Näringsbergs herrgård blir barnhem för finska krigsbarn