OOPS
Map
Haninge
Locations
Info

Den finska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. I Haninge kommun finns flera platser som bär på berättelser där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Det kan vara namn med koppling till Finland, verksamheter som varit eller är särskilt betydelsefulla för det sverigefinska, kända finska personligheter eller ett vardagligt minne från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

I den här guiden får du möjlighet att upptäcka en del av Haninges historia genom att besöka sju olika platser och ta del av elva sverigefinska berättelser.

De långa avstånden mellan de fysiska platserna och den begränsade möjligheten för allmänheten att besöka några av platserna gör att denna guide främst är avsedd att användas som en digital resurs.

 

 

Algoth Niska – en finländsk smugglarkung
Algoth Niska var utbildad styrman. Foto: Okänd.

Algoth Niska var en finländsk smugglarkung och landslagsman i fotboll. Niska föddes 1888 i Viborg och spelade i det finländska landslaget bl.a. under OS i Stockholm 1912.

1919 infördes alkoholförbud i Finland, alkohol fick varken säljas eller drickas. Detta ledde till en stor svartmarknad för alkohol. Niska började smuggla sprit och vin till Helsingfors via Sverige.

1932 hävdes alkoholförbudet i Finland och Niska upphörde med sin verksamhet. Hans kunskaper om smuggling kom dock till användning under andra världskriget då han hjälpte 150 judar att fly Tyskland med förfalskade pass.

Algoth Niska dog 1954 vid 65 års ålder.

00:00
00:00
Algoth Niska – en finländsk smugglarkung