OOPS
Map
Haninge
Locations
Info

Den finska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. I Haninge kommun finns flera platser som bär på berättelser där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Det kan vara namn med koppling till Finland, verksamheter som varit eller är särskilt betydelsefulla för det sverigefinska, kända finska personligheter eller ett vardagligt minne från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

I den här guiden får du möjlighet att upptäcka en del av Haninges historia genom att besöka sju olika platser och ta del av elva sverigefinska berättelser.

De långa avstånden mellan de fysiska platserna och den begränsade möjligheten för allmänheten att besöka några av platserna gör att denna guide främst är avsedd att användas som en digital resurs.

 

 

Alma Söderhjälm besöker Näringsbergs barnhem
Alma Söderhjelms foto av finska barn vid Näringsbergs barnhem. Haninge hembygdsgilles arkiv

Alma Söderhjelm (1870-1949) var en finsk pionjär, historiker och Finlands första kvinnliga professor.

Söderhjelm var en av de mest kända finländarna i Sverige på 1920-och 30-talet och hon tillbringade sina sista tio år i Stockholm där hon skrev för olika tidningar. Hon dog 1949 i Saltsjöbaden.

Under andra världskriget arbetade Söderhjelm för Finlands sak i Sverige och hon både besökte och studerade Näringsbergs barnhem för finska krigsbarn, en plats som hon beundrade. Det är Alma Söderhjelm som har tagit ovanstående gruppfotografi på de finska krigsbarnen vid Näringsbergs barnhem.

PLATSEN LIGGER INOM MILITÄRT OMRÅDE OCH GÅR TYVÄRR EJ ATT BESÖKA!

00:00
00:00
Alma Söderhjälm besöker Näringsbergs barnhem