OOPS
Map
Haninge
Locations
Info

Den finska närvaron i Sverige har en lång historia och det sverigefinska tillhör vårt gemensamma kulturarv. I Haninge kommun finns flera platser som bär på berättelser där det sverigefinska på ett eller annat sätt finns närvarande. Det kan vara namn med koppling till Finland, verksamheter som varit eller är särskilt betydelsefulla för det sverigefinska, kända finska personligheter eller ett vardagligt minne från 1970-talets finska arbetskraftsinvandring.

I den här guiden får du möjlighet att upptäcka en del av Haninges historia genom att besöka sju olika platser och ta del av elva sverigefinska berättelser.

De långa avstånden mellan de fysiska platserna och den begränsade möjligheten för allmänheten att besöka några av platserna gör att denna guide främst är avsedd att användas som en digital resurs.

 

 

Kranförararbete vid Gränges Hedlund
Marketta Hälväs väninna Sini som traversförare. Foto: Privat.

Många duktiga finska svetsare och kranförare kom och arbetade vid Gränges Hedlund.

Marketta Hälväs var 18 år då hon kom till Sverige hösten 1971. Hon var en av flera kvinnor som jobbade på Gränges och berättar i boken ”Ett halvt sekel av SISU” (2021), att hon körde kran på Gränges i fem år.

Hon gillade jobbet och samhörigheten men tillägger att arbetsmiljön med de dragiga lokalerna och ångorna från svetsningen, förmodligen inte var den bästa.

Det finska språket var levande på rörverket, det fanns finska arbetsledare och det var skyltat på finska. Marketta berättar att det första man sa då man kom in var: ”Hyvää päivää” (”God dag”).

00:00
00:00
Kranförararbete vid Gränges Hedlund