OOPS
Map
Huddinge
Locations
Info

Det här är en guide som handlar om det finska kulturarvet i Huddinge kommun. Här kan du ta del av berättelser om sverigefinnarnas vardag från det man kom till Sverige i början på 70-talet och besöka platser i Huddinge som knyter an till det finska kulturarvet. Guiden är gjord utifrån intervjuer med den sverigefinska befolkningen i Huddinge och berättar om områden man bodde och verkade i.

Flemingsbergskyrkan
Flemingsbergskyrkan och klockstapeln. Foto Roland Hansson, Huddinge hembygdsförening

Flemingsbergskyrkan har varit en viktig plats för många ur den sverigefinska befolkningen i Huddinge. Kyrkan är en tidstypisk byggnad i brunt tegel som byggdes 1975. En fristående klockstapel ger byggnaden kyrkokaraktär. Byggnaden ritades av Gunnar Cedervall. I kyrkan har det under många år funnits en sverigefinsk kör med fokus på finska sånger ledd av en musikpedagog från kyrkan. En populär tradition är ”Vackraste julsångerna” som är en finsk julföreställning där man gemensamt sjunger in julens annalkande. I kyrkan har man också finska gudstjänster och ljusmässor med predikan och sång.

Svenska kyrkan i Flemingsberg var först i Stockholms stift med att som församling tilldelas hbtq-märkningen Regnbågsnyckeln. Nyckeln överlämnades i samband med högmässan söndagen den 23 februari 2020.

00:00
00:00
Flemingsbergskyrkan