OOPS
Map
Huddinge
Locations
Info

Det här är en guide som handlar om det finska kulturarvet i Huddinge kommun. Här kan du ta del av berättelser om sverigefinnarnas vardag från det man kom till Sverige i början på 70-talet och besöka platser i Huddinge som knyter an till det finska kulturarvet. Guiden är gjord utifrån intervjuer med den sverigefinska befolkningen i Huddinge och berättar om områden man bodde och verkade i.

Pionjären
Marketta Koski. Foto i privat ägo

Marketta Koski var mycket drivande i frågan om modersmålsundervisning. Hon berättar att man fokuserade på att undervisa teoretiska ämnena på finska under lågstadiet, medan de kreativa ämnena undervisades på svenska. Målet med de finska klasserna var aldrig att ta bort svenskan ur skolgången, utan mer att lyfta fram det finska språket tydligare.

I sitt arbete med modersmålsundervisningen beskriver Marketta att det var viktigt med stödet från de finska föreningarna i området. Varje förslag som lades fram gjordes så med ett gediget förarbete. Synpunkterna som de finska familjerna uttryckt togs med i beaktande.

00:00
00:00
Pionjären