OOPS
Map
Huddinge
Locations
Info

Det här är en guide som handlar om det finska kulturarvet i Huddinge kommun. Här kan du ta del av berättelser om sverigefinnarnas vardag från det man kom till Sverige i början på 70-talet och besöka platser i Huddinge som knyter an till det finska kulturarvet. Guiden är gjord utifrån intervjuer med den sverigefinska befolkningen i Huddinge och berättar om områden man bodde och verkade i.

Morsdagfirande
Morsdagsfirande, 1960-tal. Foto Pensionärsföreningen Virkeäts arkiv

I Finland firas morsdag den andra söndagen i maj. I Sverige firas morsdag den sista helgen i maj. Att uppmärksamma både den finska och den svenska morsdagen är en tradition som kanske vittnar om en viktig del hos den sverigefinländska identiteten, att man står med fötterna i två länder. Att specifika, kulturella uttryck hos exempelvis en minoritetsbefolkning som morsdag i detta fall, kan vara ett sätt att vårda och värna sina traditioner.

En av berättelserna beskriver att man samlades många familjer och firade dagen med tårta och blommor. Man lekte lekar och umgicks och en plats man kunde komma att besöka denna dag var Drevvikens naturreservat. Firandet hölls även i många år i Flemingsbergs kyrka.

00:00
00:00
Morsdagfirande