OOPS
Map
Kårsta
Locations
Info

Centralorten Kårsta är ett litet lantligt stationssamhälle som är slutstation för Kårsta-linjen av Roslagsbanan. Kyrkbyn Kårstaby, ca 1 km från Kårsta samhälle, är en välbevarad kulturmiljö som har bevarat sin gamla bystruktur sedan innan laga skifte. Det är en av de få oskiftade byar som finns kvar i Mälardalen.

Roslagsbanans stambana gick tidigare hela vägen till Rimbo för att sedan förgrenas mot Uppsala och Norrtälje. Rimbosträckningen lades ner i början av 80-talet men den gamla banvallen ligger fortfarande kvar och är nu ett fint promenadstråk längs sjön Sparren ett par kilometer norr om Kårsta station.

I den här turen besöker vi 11 platser som berättar om Kårstas historia. 

Backa gård
Huvudbyggnaden vid Backa gård, 1973. Foto Alf Nordström, Stockholms läns museum

Huvudbyggnaden på Backa gård uppfördes redan på 1840-talet i tidstypisk empirestil, den släta vitmålade träpanel liknar puts och byggnaden kröns av ett torn med plåthuv och urtavla. Två vita flyglar av puts flankerar gårdsplanen, de kontrasterar de många rödslammade ekonomibyggnader som gården omfattas av.

Backa gård utmärker sig av att gården ej tillhört adeln utan har varit självägd av vanliga skattebönder. Backa gård är idag ortens mjölkgård som levererar till Arla. Det årliga ”kosläppet” på Backa brukar locka tusentals stockholmare ut till den lilla orten för att se de ystra korna släppas ut på grönbete.  

00:00
00:00
Backa gård