OOPS
Map
Kårsta
Locations
Info

Centralorten Kårsta är ett litet lantligt stationssamhälle som är slutstation för Kårsta-linjen av Roslagsbanan. Kyrkbyn Kårstaby, ca 1 km från Kårsta samhälle, är en välbevarad kulturmiljö som har bevarat sin gamla bystruktur sedan innan laga skifte. Det är en av de få oskiftade byar som finns kvar i Mälardalen.

Roslagsbanans stambana gick tidigare hela vägen till Rimbo för att sedan förgrenas mot Uppsala och Norrtälje. Rimbosträckningen lades ner i början av 80-talet men den gamla banvallen ligger fortfarande kvar och är nu ett fint promenadstråk längs sjön Sparren ett par kilometer norr om Kårsta station.

I den här turen besöker vi 11 platser som berättar om Kårstas historia. 

Gravfält vid Backa gård
En av de större stensättningarna i mitten av gravfältet. Foto Daniel Sahlén, Stockholms läns museum

Det finns tre kända gravfält på Backa ägor. Det största gravfältet ligger på en höjd i åkerlandskapet nordväst om gården, nära ägogränsen mot Tjusta. Gravfältet består av knappt 100 fornlämningar varav många större högar (23) och ett stort antal runda stensättningar (drygt 70).

Det är lite snårigt att komma in till gravfältet, men den centrala delen av fältet är mer öppet. Flera av gravarna är väl synliga och ser ut som små kullar ibland kantade med flera större stenar. På den norra och östra sidan avgränsas gravfältet av en stenmur. Denna är inte samtida med gravfältet utan byggdes säkert på 1800-talet och hör till framväxten av Backa gård.

Gravfältet har inte undersökts arkeologiskt och det är inte möjligt att ge det en säker datering. Men utifrån gravtyperna kan det löst dateras till yngre järnåldern (500 till 1000 efter Kristus), kanske med vissa gravar från äldre järnåldern (500 före Kristus till 500 efter Kristus).

00:00
00:00
Gravfält vid Backa gård