OOPS
Map
Kårsta
Locations
Info

Centralorten Kårsta är ett litet lantligt stationssamhälle som är slutstation för Kårsta-linjen av Roslagsbanan. Kyrkbyn Kårstaby, ca 1 km från Kårsta samhälle, är en välbevarad kulturmiljö som har bevarat sin gamla bystruktur sedan innan laga skifte. Det är en av de få oskiftade byar som finns kvar i Mälardalen.

Roslagsbanans stambana gick tidigare hela vägen till Rimbo för att sedan förgrenas mot Uppsala och Norrtälje. Rimbosträckningen lades ner i början av 80-talet men den gamla banvallen ligger fortfarande kvar och är nu ett fint promenadstråk längs sjön Sparren ett par kilometer norr om Kårsta station.

I den här turen besöker vi 11 platser som berättar om Kårstas historia. 

Runinskriften
Runstenen i kyrkans västgavel. Foto Alf Nordström, Stockholms läns museum

I kyrkans västra gavel finns en runsten inmurad. Kan du se den? Kolla uppe till höger under taknocken. 

Inskriften på stenen är intakt och kan läsas med ganska stor säkerhet. Texten lyder på modern svenska: "Alrik lät resa stenen och göra bron till minne av Helge, sin son, Hultrik och Odin till minne av sin broder. Sven ristade." Detta är en typisk runtext som berättar att Alrik, Hultrik och Odin reste stenen till minne av Helge. Stenen berättar också om hur de var släkt. Hultrik och Odin var bror till Helge, Alrik var brödernas pappa. Vidare berättar inskriften att Sven ristade runorna, det var alltså han som gjorde själva stenen. han var en av de runmästare som reste runt och ristade in runor på uppdrag åt andra.  

Runtexten anger också att Alrik, Hultrik och Odin lät bygga en bro. Att någon har byggt en bro anges ofta på runstenar och hör ihop med att de som rest stenen ville berätta vad de har åstadkommit. Det det ger också en anvisning var runstenen ursprungligen stod. Att använda runstenar eller runstensfragment vid bygge av kyrkor under medeltiden var vanligt och stenarna som användes stod inte alltid i närheten av den plats där kyrkan byggdes. Eftersom runstenen inmurad i Kårsta kyrka anger en bro har runstenen troligtvis stått nära ett vattendrag och en plats där det var möjligt att passera. 

Kanske stod den närmare Storån som flyter mellan Rösjön och Helgösjön? Längs ån har ytterligare runstensinskrifter hittats. Vissa av dessa är idag tyvärr borta, men ett av fragmentet har flyttats till Kårsta kyrka och ligger på norra sidan av kyrkan.          

00:00
00:00
Runinskriften