OOPS
Map requires javascript enabled
Täby centrum
Locations
Info

Hållplatsen Täby centrum invigdes 1968 i samband med att Täby Centrum kom till. På samma plats fanns under åren 1912-28 en hållplats med namnet Tibble. Under medeltiden var Tibble en by med flera gårdar. Ortnamnet Tibble har betydelsen den ”tjocka”, dvs den tätt bebyggda byn. År 1950 köpte Täby kommun Tibble gård för att bygga ett centrum. I anslutning till Täby Centrum ligger Täby torg som har flera konstverk att titta på.

I Täby centrum finns spår kvar av kommunens utveckling sedan 1950-talet, men också spår av en äldre historia. I guiden om Täby centrum besöker vi 10 stopp, bland annat gravfält, gallerian och galoppbanan.

I den här guiden besöker vi platser och byggnader som format det moderna Täby, men också spår från den äldre historien.

Storstugan

När Täby storcentrum planerades på 1950. och 1960-talen fanns idéen om ett storslaget boendekomplex med i arkitekt Sune Lindström stadsplaneförslag.

Intill centrum skulle ett tjugofem vånings, bågformat skivhus uppföras, det som idag kallas ”Storstugan”. På översta våningen skulle det bli en restaurang med milsvid utsikt över Täbys natur. Efter kritik i pressen togs beslut om att sänka huset till sjutton våningar. Detta innebar att restaurang högst upp inte blev verklighet.

Även om den blev lägre än planerat är det en dominerande och imponerande byggnad. 

00:00
00:00
Storstugan
Guides