OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Runstenarna
Runstenen som berättar om Knut i Vikhusum flyttas till sin nya plats 1920. Fotograf okänd, Järfälla kommuns bildarkiv

Nedanför Jakobsbergs gård står två runstenar. De omnämns i ett dokument från 1682 och stod då ”uti Wibbla giärde”. Platsen låg troligen utmed nuvarande Mälarvägen. Här flyter Bällstaån fram och på den ena runstenen nämns att ”Knut i Vikhusum” lät bygga en bro. Runstenen har antagligen stått i närheten av bron. Runstenar restes på platser där många passerade, exempelvis utmed färdvägar, broar och vadställen. Runstenarna flyttades till Jakobsbergs gård någon gång under 1700-talet.

Runstenen till höger berättar om bron som Knut i Vikhusum lät bygga för att hedra sina anhöriga. Det är första gången ortsnamnet Viksjö omnämns. Vikhusum betyder husen vid viken. Gissningsvis kom bebyggelsen till för så länge sedan att en vik av Mälaren fortfarande fanns där Mälarvägen idag går. Hålen på sidan av runstenen avslöjar att den använts som grindstolpe i en hage väster om huvudbyggnaden.

Runstenen till vänster hamnade i en hage söder om Jakobsbergs gård, med runorna neråt. Någon tyckte att den skulle passa bra att användas till ett lagårdsbygge. Stenen sprängdes i mindre bitar, men när man vände dem upptäcktes runorna. Detta hände 1886, men det dröjde närmare fyrtio år innan stenen lagades och flyttades till sin nuvarande plats.

00:00
00:00
Runstenarna