OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Kvarnen
Kvarnen 1964. Foto Gunvor Wilberg, Järfälla bildarkiv

Kvarnen på Kvarnbacken hörde till Jakobsbergs gård. Från gården hade man en fin utsikt mot kvarnen, där den stod på sin höjd. Invid kvarnen, som byggdes på 1780-talet, fanns också ett torp, där mjölnaren bodde. År 1841 revs den gamla kvarnen och en ny, så kallad holländare, byggdes istället. Den nya kvarnen hade en stor finess – takhuven, där vingarna satt fästade, var vridbar och på så sätt kunde alltså överdelen vridas efter vindriktningen, så att man fick maximal kraft vid malningen.

Den siste mjölnaren hette Per Olof Karlsson. År 1898 flyttade han in i Kvarntorpet med sin fru Vilhelmina och deras barn Sofia, Karl och Evert. I nära trettio år arrenderade han kvarnen, fram till 1926. När vingarna blåste av i en höststorm 1929 var det ingen katastrof, eftersom kvarnen inte användes längre. Ändå var det en stor händelse i dåtidens Jakobsberg. Hembygdsforskaren och riksdagsmannen Lars Gustafsson jr (1925 – 2016) har berättat om när han och hans far gick upp till Kvarnbacken för att titta på förödelsen. ”Det hände inte så mycket i Jakobsberg på den tiden” var hans kommentar till uppståndelsen de nedblåsta kvarnvingarna väckte.

År 1980 brann kvarnen ned. Året efter stod en exakt kopia klar. Den brändes ned 1997 men en ny byggdes upp och invigdes 1998. Efter ytterligare en anlagd brand 2005 stod Kvarnbacken återigen utan kvarn. Numera finns bara grunden kvar, men många Jakobsbergsbor önskar att kvarnen byggs upp igen.

00:00
00:00
Kvarnen