OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Kvarntorpet och Vibble by
Kvarntorpet 1957. Huset brann ned senare samma år. Foto Gunvor Willberg, Järfälla bildarkiv

I närheten av de gamla fruktträden som växer mitt på Kvarnbacken låg Kvarntorpet. Torpet var också tänkt att bevaras, men brann 1957 och revs kort därefter. Till torpet hörde också en lagård och flera uthus. I sluttningen ned mot gravfältet fanns potatisland.

Tittar du åt väster ser du Kvarnskolan, som ligger nedanför Kvarnbacken. På platsen låg Vibble by som under medeltiden hade fyra gårdar. Det var alltså en av dem som flyttades i mitten av 1600-talet till höjden norr om Kvarnbacken och blev Jakobsbergs gård.

Vi kan på goda grunder gissa att Vibble fanns redan på järnåldern eftersom kommunens största gravfält från järnåldern ligger intill. Då var det kanske bara en större gård.

Vibble omnämns för första gången 1347. Nämndemannen Laurens hade blivit ägare till en av gårdarna, vilket står i ett fastebrev, en slags motsvarighet till dagens lagfart.

År 1642 ärvde Jakob Lilliehöök hela byn. Det är samme Jakob Lilliehöök som vi mötte på Jakobsberg. De tre återstående gårdarna brukades länge som torp under Jakobsberg, men 1797 står Vibble som öde i mantalslängderna. Innan Kvarnskolan byggdes på 1960-talet gick det fortfarande att se spår av husgrunder.

00:00
00:00
Kvarntorpet och Vibble by