OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Kvarnbacken
En grav för en äldre Jakobsbergsbo, yngre järnålder. Stenarna som bildar en cirkel kallas kantkedja. Foto John Lif, Järfälla bildarkiv

I sluttningen mot söder ligger Järfällas största gravfält med ett 90-tal synliga gravar från järnåldern. Med sina högar och runda stensättningar har gravfältet ett typiskt "järnåldersutseende".

På järnåldern begravde man sina döda nära gården där man bodde. Det är högst troligt att gravfältet hör samman med byn Vibble. Läget var noga utvalt – ett stycke bort, på andra sidan om gymnasieskolans byggnader, rinner Bällstaån. Bällstaån var ännu i slutet av järnåldern en viktig farled. De som åkte båt på Bällstaån kunde på håll se det mäktiga gravfältet.

Gravarna på gravfältet är med stor sannolikhet brandgravar, där den döde kremerats innan begravningen. Troligen finns också fler gravar än dem man kan se med blotta ögat. Några arkeologiska utgrävningar har aldrig gjorts på Kvarnbacken, utan kunskapen vi har grundar sig på utgrävningar från andra, liknande gravfält. Gravfältet skyddas enligt kulturmiljölagen. Definitionen av en fornlämning är "lämningar efter människors verksamhet under forna tider", men också att den är tillkommen före 1850 och är övergiven.

00:00
00:00
Kvarnbacken