OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Nyberg
Torpet Nyberg 1951. Torpet låg nära järnvägen. Foto Artur Johlin, Järfälla bildarkiv

Namnet kommer av torpet Nyberg. Torpet kom till på 1700-talet och hörde till Jakobsbergs gård, men revs 1966. Det låg strax nedanför det höga och smala punkthuset, mot spårområdet, där det numera ligger bostadshus från 2010-talet.

I korsningen Frihetsvägen/Vasavägen ligger Nybergs centrum som invigdes 1958.  Inne på gården, som omges av punkthuset och lägre bostadshus finns ett litet torg och här låg tidigare butiker i gatuplanet.

Det fanns på 1950-talet ett förslag på att Jakobsbergs centrum skulle flyttas hit. En anledning till att det inte blev så är att järnvägen här går i en kurva. Även om den rätats ut en gång sedan järnvägen byggdes 1876 blev järnvägen ända inte tillräckligt rak för att det skulle gå att bygga en station här. Stationen fick ligga kvar på sin gamla plats och politikerna beslutade att ta fram nya planer för Jakobsbergs centrum, som innebar att den gamla villabebyggelsen revs.

Torpet Nyberg har också gett namn till Nybergskolan, som ligger österut på Frihetsvägen. Idag finns här Nybergs förskola. Nybergskolan har flyttats till Tallbohovskolan, som också fått namn efter ett torp.

00:00
00:00
Nyberg