OOPS
Map
Jakobsberg
Locations
Info
Kommunalhuset/Riddarplatsen
Baksidan av kommunalhuset med klockstapelkullen. Foto Krister Sandström 1972, Järfälla bildarkiv

På Riddarplatsen finns faktiskt två kommunalhus, det gamla och det nya. Det gamla kommunalhuset i rött tegel stod klart 1949 och ritades av den kände arkitekten Wolter Gahn. Här fanns förutom kommunens expedition även läkare, mödravård och barnavårdscentral. Dessförinnan hade de kommunala nämndernas ordförande expeditioner i sina hem. När Järfälla började växa blev det nödvändigt med särskilda lokaler, så en kommitté tillsattes 1948 för att utreda frågan. Ganska snabbt blev det gamla kommunalhuset för litet, eftersom kommunen och därmed förvaltningarna växte så att det knakade. En tävling om ett nytt kommunalhus utlystes och vanns av arkitekten Hans Åkerblad. Det nya kommunalhuset stod klart 1960 och är svagt bågformat, vilket syns bäst från den norra gaveln.

Hans Åkerblad fick också uppdraget att göra en ny stadsplan för Jakobsbergs centrum. Den första byggnaden var Apotekshuset, som blev färdigt 1959. I mitten av 1960-talet invigdes varuhusen Domus och Epa och därmed hade Jakobsberg fått ett nytt, modernt centrum. År 1993 återinvigdes centrum, som då delvis byggts in och blivit en inomhusgalleria.

Ytterligare en karaktärsbyggnad i centrum är det 14 våningar höga Posthuset, som stod klart 1971. Idag används hela huset av Järfälla kommun, men från början fanns smålägenheter i de övre våningarna.

00:00
00:00
Kommunalhuset/Riddarplatsen