OOPS
Map
Medeltida kyrkor i Norrtälje
Locations
Info

Det finns hela 19 medeltida kyrkor i Norrtälje kommun, och flera medeltida kyrkoruiner. De flesta ligger i en spännande kulturhistorisk miljö med en lång historia

Länna kyrka
Länna kyrka på vintern 1975. Foto Alf Nordström, Stockholms läns museum

Länna kyrka är belägen på en sluttning ned mot Länna kyrksjö, en sjö som under medeltiden var betydligt större. Här korsades under medeltiden två viktiga vattenleder och kyrkan kunde nås med båt från Östersjön. Många kyrkobesökare reste till Länna kyrka med båt, något som var vanligt ända fram till 1800-talet.

Kyrkans långhus och sakristia är uppförda omkring 1300 av murad gråsten, men en dopfuntsfot från 1100-talets slut vittnar om en tidigare kyrka i socknen. Länna kyrka är en salkyrka, rektangulär plan i tre stjärnvälvda travéer, med sakristia på den norra sidan och vapenhus i söder. Vapenhuset tillkom under 1400-talet. Kyrkan har en rik barockinredning, främst donationer från ägarna till det närliggande Penningby.

1965-66 restaurerades kyrkan, främst interiören, under ledning av slottsintendenten Ragnar Jonsson. Exteriören karaktäriseras av de oputsade gråstensmurarna och de branta sadeltaken. Det enhetliga murverket vittnar om en väl bibehållen ursprungsform.

Miljön runt kyrkan, med klocktornet och prästgården visar på en tydlig by-bebyggelse med lång kontinuitet. Kanske tillbaka till järnåldern.

00:00
00:00
Länna kyrka