Medeltida kyrkor utgör ett rikt kulturarv. I Stockholms län finns ett 90-tal kyrkor som är nästan 1000 år gamla och fortfarande används. Flera av dem har byggts om under årens lopp, men många är välbevarade i sin medeltida form och till sitt uttryck. Vid flera medeltida kyrkor kan vi se rester av ett samhälle i brytningstid. Lämningar av tidiga kyrkor, runstenar och nya gravritualer är tidiga spår efter hur Sverige under slutet av vikingatiden gick från asatro till kristendom.
Den här guiden bygger på en digitala utställningen om Medeltida kyrkor på Stockholms läns museums webbsida: Medeltida Kyrkor
Utställningen och guiden använder främst bilder från museets bildarkiv, och i ett fåtal fall bilder från andra källor. I utställningen hittar du en ordlista över vissa av termerna som används för att beskriva kyrkorna och även en litteraturlista för den som vill läsa mer om kyrkohistoria och kyrkobyggnader.
Vid Vada kyrka finns ett gravfält med tre stora gravhögar som ligger på rad. Utanför den medeltida kyrkan står två runstenar.
Norr om kyrkan finns ett gravfält från järnåldern med drygt 100 gravar, bland dem de tre stora högarna som ligger på rad längs Husaån och som kallas Sjökullarna. Högarna som inte är undersökta är antagligen från folkvandringstid (400-550 e. Kr) men kan också vara från vikingatid (800-1050 e. Kr). På andra sidan ån ligger Husa vilket troligen var en kungsgård under vikingatid och äldre medeltid. Ån är en del av det äldre färdstråk från havet till Uppsala som brukar kallas för Långhundraleden.
Vada kyrka byggdes ursprungligen omkring år 1200. Efter en brand på 1600-talet förlängdes kyrkan mot väster och en ny ingång togs upp. Under 1820-talet togs vapenhuset bort, tegelvalven ersattes med tunnvalv av trä och fönstren förstorades. Vid ombyggnaden försvann också de medeltida målningarna. Några rester av en målning finns kvar ovanför en dörr.
Av kyrkans medeltida inventarier finns inte mycket kvar. Ett triumfkrucifix och ett altarskåp från omkring år 1500 finns idag på Historiska museet. Inne i koret finns två stenskulpturer som föreställer makarna Margareta Slots och Jakob Trello. Margareta hade varit Gustav II Adolfs älskarinna och fött en utomäktenskaplig son som kungen var far till. Hon fick byn av kungen när hon gifte sig med Trello. Vid kyrkan står två runstenar. Intill kyrkan ligger det gamla sockencentrumet med prästgård, klockarboställe och skola. Klockstapeln byggdes under 1640-talet.