Täby kyrkby är Täbys äldsta kommundel. Det var här man till en början planerade att lägga ”centrum” av Täby. Här byggdes bland annat Täbys första höghus på 8 våningar 1955. I Täby kyrkby fanns de första tomterna kring sekelskiftet. Tomterna var på 3 000 kvm vardera och såldes till ett pris om 2 öre per kvm. Roslagsbanans station vid Täby kyrkby hette till en början bara ”Täby” men fick byta namn när Täby Centrum växte fram på grund av förvirrade tågresenärer.
Här i Täby kyrkby kan du bland annat besöka Täby kyrka där du kan en hitta runstenen som sitter inmurad i kyrkväggen? Du kan också gå en vandring längs forn– och naturstigen för att få en glimt av hur landskapet såg ut under brons och järnåldern.
Vid kyrkan finns två delar av en runsten. Det är okänt var stenen ursprungligen stod, men på 1200-talet murades delarna in i
vapenhusets västra och södra vägg. Runtexten lyder på fornvästnordiska:
” Guðlaug lét reisa steina at Holma, son sinn, ok at sik sjalfa. Hann dó á Langbarðalandi”
Översatt på svenska står det
Gudlög lät resa stenarna efter Holme, sin son, och efter sig själv. Han dog i Langbardaland.
Troligen har de två stenarna varit ett monument över den döde Holme. Langbardaland var ett vikingatida namn på Syditalien, som låg under den östromerske (bysantinske) kejsarens välde. Gissningsvis har Holme varit kejserlig legosoldat och stupat i striderna.