OOPS
Map
Handen
Locations
Info

Nynäsbanan invigdes 1901, mellan Älvsjö och Nynäshamn. En station byggdes vid Handen som då endast var ett litet torp med en smedja och låg under Söderby gård. Men runt det nya stationshuset växte ett stationssamhälle upp, som snart blev en tätort. Följ med på en tur om Handens historia, där vi möter tvätterskor, kolare och stinsar. 

Handen – det ofrivilliga centrumet
Handens gamla järnvägsstation 1824. Haninge bildarkiv

När Nynäsbanan byggdes drogs den långt ifrån Österhaninge sockencentrum som då var områdets centrum. Här vid Handen fanns enbart jordbruk. Den första stationen öppnade 1901 och låg lite längre norrut än dagens pendeltågsstation. Stationen kallades första Östrahaninge järnvägsstation, men döptes om till Handen 1913.

Runt stationen växte det snart fram ett villasamhälle. Men centrumfunktioner som skola och affär dröjde då man under lång tid inte kunde bestämma sig för om centrum skulle flyttas från Österhaninge. Först på 1924 uppfördes en folkskola i Handen och samma år byggdes även ett Folkets hus. 1934 invigdes kommunalhuset i Handen som nu fick status som centralort. 

00:00
00:00
Handen – det ofrivilliga centrumet