OOPS
Map
Kallhäll
Locations
Info
Slammertorp

Kallhälls station ligger bara ett par minuters promenad från Görvälns naturreservat. Reservatet bildades 1995 efter att tidigare ha varit grönområde. Strax norr om torpet ser du gårdens ena gärde och söder om torpet ligger det andra.

Slammertorp är känt sedan 1534. Gården arrenderades då av en Tomas. Slammer betyder något som låter men kunde förr också betyda högljutt eller bullrigt prat. De två gärdena berättar om ett medeltida odlingssystem, tvåsädet. Det innebar i stora drag att ett gärde odlades ett år, medan det andra låg i träda. Nästa år gjorde man tvärtom. På så sätt skulle jorden få tid att återhämta sig.

Den mindre byggnaden vid Slammertorp är den äldsta. Här finns en bakugn i köket. Bredvid köket finns en kammare, större än så är inte huset.  I slutet av 1800-talet byggdes en större stuga, som blev nytt bostadshus. Tidigare fanns också lagård och andra ekonomibyggnader. Det finns flera husgrunder efter ekonomibyggnaderna kvar i skogsbrynet öster om det norra gärdet. Idag används Slammertorp av en scoutkår.

 

00:00
00:00
Slammertorp